Moderní turistické trasy

08.01.2020 21:07

Moderní turistické trasy je označení projektů, které v našich končinách teprve získávají své místo. Dovolím si tedy v následujících řádcích více přiblížit o jaké trasy se jedná.

 

Důvodem pro vznik těchto stezek byl klesající zájem o pěší turistiku po celé Evropě. V roce 1999 tedy provedl prof. Brämer na univezitě v Marburgu (německý turistický institut) dotazníkové šetření, jež mělo za úkol zjistit potřeby turistů, jejich zájmy a co se jim na současném systému nelíbí. Na základě těchto zjištění byly navrženy atributy (uvedené níže) nutné pro splnění certifikace, aby se stezka mohla nazývat moderní.

 

Atributy Moderní turistické trasy

  • Pohodlnost - stezka by měla být příjemná na chůzi, je tedy nutné zajistit minimalizaci tvrdého (asfaltového, betonového, dlážděného) povrchu a maximalizace přírodního

  • Bezpečnost - minimalizace souběhu pěší trasy se silnicemi a cyklostezkami

  • Značení - je nutné zajistit značení tak, aby mohla být trasa projita bez mapy

  • Zajímavost - trasa má být navržena tak, aby vedla atraktivními místy, např. kolem památných stromů, dalekých výhledů, historických památek…

  • Odpočinek - trasa by měla vést místy, kde turista nebude rušen „civilizačním smogem“ (hluk silnic, výhled na tovární haly…), naopak by měla vést místy, na kterých si můžete užívat poetiky přírody (typicky zpěv ptáků, zurčení vody)

  • Zázemí - na trase má být zajištěna možnost občerstvení, u vícedenních tras také ubytování, napojení na veřejnou dopravu či možnost parkování

 

Na území ČR aktuálně probíhají studie, kde by takovéto trasy šlo vyznačit (zároveň s tím jsou snahy přeložit nebezpečné úseky standardních tras, které vedou v souběhu s frekventovanými silnicemi a cyklotrasami).

Vyšším stupněm modernizace je pak certifikace pěších tras, kdy musí být u výše uvedených kritérií splněny mezní hodnoty, např. min 35% povrchu po celé délce trasy, max. 20% asfaltu, max. 3000 m asfaltu v kuse, max. 300 m souběhu s frekventovanou silnicí atp..

Tyto atributy byly v loňském roce (2019) splněny u Stezky podél Lužnice https://www.stezkapodelluznice.cz/cs , která byla oceněna certifikátem Leading Quality Trails – best of Europe (udělováno Evropskou asociací turistických klubů). V současné době je rozpracována moderní turistická trasa jež by měla vést přes Krušné hory, České Švýcarsko a Lužické hory a to v délce 350 km a další trasy budou jistě přibývat.

 

Pokud máte zájem o bližší informace, neváhejte nás kontaktovat.

 

Lukáš Nousek

 

Informace poskytnuty Klubem českých turistů, sekcí Moderní turistické trasy

https://kct.cz/sekce-modernich-pesich-tras