Čertova podkova 2023

20.03.2023 21:23

Dne 18. března se konal již 51. ročník pochodu Čertova podkova pořádaný Klubem přátel dlouhých kilometrů Sedlec-Prčice.

 

Jako je již dlouhá léta tradicí, start i cíl byl na stadionu TJ sokol. I letos pro pochodníky byly připraveny trasy plné výhledů na Český Merán a jeho zajímavosti.

 

Neméně tradičně byla pojata kontrola na Čertově břemeni. Zde se mohli putovníci zastavit v odpočinkovém místě. Zájemci si zasoutěžili formou losování o špekáčky, které si měli možnost ihned opéci. Děti opět házely šišky do tlamy čerta, za což dostávaly jako odměnu bonbon.

 

V cíli pak každého čekala sladká odměna v podobě perníku či perníkové podkovy, jež je symbolem tohoto pochodu, a památeční diplom.

 

Pro nejmenší, kteří šli 7 km dlouhou trasu a na Čertovo břemeno tak nedošli, byla kontrola umístěna u studánky na Ježovce, kde dostali razítko. Oheň pro opečení buřtů a hod, tentokrát do oka čerta, byl připraven v cíli trasy.

 

Letošního ročníku se zúčastnilo 551 pochodníků, jimž patří velký dík. Stejně tak poděkování patří místní základní škole, která je velkým podporovatelem turistiky. Rostou tak mladí turisté, kteří se třeba stanou členy klubu, jenž vítá jak mladé posily, tak i starší zkušené turisty.